7/24 Müşteri Destek
Yakıt Uyarı Işığı
Önem: 1/10
Tavsiye: En yakın benzin istasyonuna uğrayın.
Muhtemelen gördüğünüz en yaygın uyarı lambası, yakıt ikaz ışığıdır. Basitçe söylemek gerekirse, yakıtınız az ise bir sonraki istasyonda yakıt ikmali yapmanız önerilir. Ortalama olarak bir otomobil, tek bir yakıt deposu ile ortalama 300-500 km yol gider, bu nedenle bu ışığı sık sık göreceksiniz. Her otomobil değişkenlik gösterse de ikaz ışığının ardından yakıt deposunda 10-50 km arasında bir yol yakıtı kalıyor demektir.
Çekiş Kontrolü Uyarı Işığı
Önem: 2/10
Öneriler: Sürüş stilini koşullara göre ayarlayın
Paneldeki çekiş kontrol lambasını, özellikle aşina olmadığınız bir arabada, yani bir kiralık araçta sıklıkla görebilirsiniz. Çoğu modern otomobil, otomobilin güvenli bir şekilde kontrol edilmesini sağlamak için aracın çekebileceği herhangi bir çekiş gücünü algılayan ve elektronik kontrollü ayarlamalar uygulayan bir çekiş kontrol sistemine sahiptir. Bu, frenin gerekli durumlarda aracın tek tek tekerleklerine fren uygulayabilmesi için sistemin gaz kelebeği girişinin azaltılmasını / kesilmesini içerir. Çekiş kontrol sistemleri, PASM (Porsche Aktif Stabilite Yönetimi), ESC (Elektronik Stabilite Kontrolü), DSC (Dinamik Stabilite Kontrolü) ve daha birçokları gibi bir dizi akordeon ile birçok farklı isme ve kabiliyete sahiptir. Işığın yandığını ya da yanıp söndüğünü görürseniz, sistemin sizin güvenliğiniz için etkinleştirildiği anlamına gelir. Sürüş koşullarına veya sürüş türüne bağlı olarak, az ya da çok görebilirsiniz. Örneğin, lastiklerin içerisindeki havayı yitireceği kış / karlı ortamlarda araç sürülüyorsa, bu uyarı sembolünü görmek nadir değildir. Kış lastikleriyle sürüş yapmak, çekişe önemli ölçüde yardımcı olabilir.
Emniyet Kemeri Uyarı Işığı
Önem: 10/10
Tavsiye: Her zaman emniyet kemerinizi takın, aracın sürücüsü, yolcuların sürüşten önce emniyet kemerlerini takmalarını sağlamaktan sorumludur.
Her zaman bir emniyet kemeri takmamız gerektiğini biliyoruz (yasal olarak da zorunlu), modern arabaların, koltuklarda yolcu olduğunu algılamak için ve emniyet kemerinin takılı olup olmadığını algılayan sensörleri vardır. Bu sistem özellikle arkadaki çocukların yola çıkmadan önce emniyet kemerlerini takıp takmadığını bilmek için kullanışlıdır.
Kapı Açık Uyarı Işığı
Önem: 1/10
Öneriler: Tüm kapıların / bagajın düzgün kapatıldığını kontrol edin
Bu ışık, aracın kapısının veya kapılarının düzgün kapatılmadığı anlamına gelir, tüm kapıların yola çıkmadan önce düzgün bir şekilde kapatıldığını kontrol etmelisiniz.
Lastik Basıncı Uyarı Işığı
Önem: 5/10
Öneriler: Tüm lastiklerin emniyetli olup olmadığını kontrol edin ve yeniden şişirmeye çalışın.
Pek çok modern otomobilde artık lastiklerde lastik basıncında bir değişiklik olup olmadığını tespit etmek için tekerleklerde basınç sensörleri var. Bir kiralık arabada lastiğin delinmesi yolculuğunuzu ciddi şekilde etkileyebilir ve potansiyel olarak oldukça pahalı bir çözüm olabilir. Lastik basıncı uyarı lambalarının olduğu günlerden önce, aracın bir lastiğin söndüğünü (ya da patladığını) gösteren bir tarafa çekmeye başladığı ya da tamamen delinmiş olduğunda kesinlikle "" fıs"" sesini duyabilirsiniz. Yolda herhangi bir çarpma üzerine lastik basıncı düşen tekerleğe kolayca zarar verebilirsiniz. Lastik basıncı uyarı lambaları, tekerleğin ve muhtemelen lastiğin zarar görmesini önlemek için azami uyarı vermeyi amaçlamaktadır. Araba lastikleri tamir edilebilir, basınç düşüsü yeterince erken tespit edilirse yamalamak gibi basit çözümler türetilebilir. Bir kiralık arabada lastik basıncı uyarı lambasını görüyorsanız, güvenli bir şekilde en kısa zamanda durdurmanız ve lastiklerin düşük basınçta manuel olarak kontrol edilmesi tavsiye ederiz; Arıza yardımı için kiralama acentesini aramanız veya tavsiye için yerel lastik dükkanına ziyaret etmeniz gerekebilir. Lastik basıncı uyarı lambaları lastik patlamadan da yanabilir, lastik basınçları sürüş koşullarına ve ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Aşırı sıcaklıkta, lastik basınçları sensörü tetikleyebilecek 3-4 psi"ye kadar artabilir.
Sis lambası
Önem derecesi: 2/10
Öneriler: Sis farlarını gerekli olmadığında açmayın.
Tüm araçlarda standart olarak arka sis farları bulunur ayrıca çoğu da ön sis farlarına sahiptir. Sis farları, sis veya çok şiddetli yağmur gibi çok düşük görünürlük koşullarında (karanlık değil) kullanılmak üzere sadece çok daha parlak ışıklardır. Sis farları normal koşullarda kullanıldığında, diğer sürücüler için tehlikeli olabilir (çok göz kamaştırıcı olabilirler), sis lambaları kullanımda olduklarında panel üzerinde gösterilecektir. Sis lambalarını gerekmedikçe kullanmamanız çok önemlidir, ülkemizde para cezasına neden olabilir.
Cruise Kontrol Işığı
Önem: 1/10
Tavsiye: İstendiğinde sistemi tekrar devreye sokun
Bu ışık, otomobillerin çekiş kontrol sisteminin çalıştığını gösterdi. Fren pedalı, gaz kelebeği veya debriyaj ile herhangi bir temas, sistemi devre dışı bırakır ve tam kontrolü sürücüye geri verir.
Motor Sıcaklığı Uyarı Işığı
Önem: 7/10
Öneriler: Profesyonel tavsiye / arıza yardımı alın
Araba motorları, doğası gereği, çok fazla ısı üretir (yanmadan dolayı) ve bu nedenle güvenli çalışma sıcaklıklarını korumak için karmaşık bir soğutma sistemi gerektirir. Motor sıcaklığı uyarı ışığı, güvenli çalıştırma seviyesinin aşıldığını ve dikkat gerektirdiğini gösterir. Aracın soğutma sıvısı seviyesini kontrol edebilirsiniz ancak sıcak / aşırı basınç çok tehlikeli ve yanıcı olabilir. Sıcak motorda radyatör / genleşme deposu kapağını açarken çok dikkatli olun. Aracı güvenli bir şekilde en kısa zamanda durdurup motoru soğumaya bırakmalısınız. Ne yazık ki, motor sıcaklığı uyarı lambası genellikle büyük bir arızanın işareti (kafa conta arızası), ancak soğutma sistemindeki bir hortumda küçük bir sızıntıdan dolayı da meydana gelmiş olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Cam Suyu Uyarı Işığı
Önem derecesi: 1/10
Tavsiye: Cam suyunu doldurun
Doldurulması son derece kolaydır. Cam suyu az veya boştur ve tekrar doldurulmalıdır. Genelde önemli bir sorun olmasa da, otomobillerin ön camını temizleyebilme kabiliyeti, yolun net bir şekilde görülmesini sağlamak için kötü koşullarda hayati önem taşıyabilir. Özel yıkayıcı sıvısı ile doldurulurken (ilave temizlik / antifriz özellikleri) tavsiye edilir ancak temiz bir su da yeterli olur. Bu ışığı bir kiralık araçta göremezsiniz çünkü araç kiralama yetkilisi, aracı teslim etmeden önce sıvıları kontrol etmelidir.
Fren Uyarı Işığı
Önem: 9/10
Öneriler: Profesyonel tavsiye / arıza yardımı alın
Bu ışık, fren sisteminde bir arıza olduğunu gösterir. Arabaların birincil güvenlik özelliklerinden biri olarak hemen dikkat gerektirir. Aşınmış fren balataları / diskleri / silindirleri veya fren hidroliği seviyeleri gibi sistemin fiziksel bileşenleri ile ilgili bir sorunu gösterebilir veya fren sistemi yazılımı ile ilgili bir sorunu gösterebilir.
Kızdırma Bujisi (sadece dizel araçlar)
Önem: 3/10
Öneriler: Sistem tavsiyesi / onarımı yapın
Dizel otomobiller, yakıtın ateşlenmeden önce ön ısıtmaya tabi tutulmasını ve kızdırma bujilerinin bu görevi yerine getirmesini gerektirir. Kontak bir dizelde çalıştırıldığında, bu otomatik işlemin gerçekleştirildiğini göstermek için kızdırma bujisi ışığı yanar. Muhtemelen, sanki bir saniye sürdüğü için bunu fark etmeyeceksiniz, ancak ışık yanmaya devam ederse, sistemde gelecekte soğuktan başlayarak sorunlara neden olabilecek bir sorunu işaret eder. Eğer bir kiralık araçsa, arızayı onarım / değiştirme için Ankara araç kiralama acentesine bildirmelisiniz.
Çekiş Kontrol Arızası Işık
Önem: 7/10
Öneriler: TC sisteminin denetlenmesini / onarılmasını sağlamak için en kısa sürede bakım planlayın. Dikkatli sürün.
Yukarıda ele alındığı gibi, bir arabanın üzerindeki çekiş kontrol sistemi hayati bir güvenlik özelliğidir ve zorlu koşullarda (ıslak / buzlu) sürüş sırasında ışığının etkinleşmesi sık sık görülebilir, arıza ışığını görmezden gelmemelisiniz, bu ışık aracın hayati güvenlik özelliği arızalandığını işaret eder.
Yağ Basıncı Uyarı Işığı
Önem: 7/10
Öneriler: Motor yağı seviyesini kontrol edin
Kiralık aracınız düşük kilometreli ve yeni araç olacağından dolayı genellikle bu uyarı ışığını görmezsiniz. Sistem, motorda büyük bir sorun olduğunu gösterebilecek düşük yağ basıncını tespit ederse, yağ basıncı ikaz ışığı yanar. Bununla birlikte, motor yağı seviyesinin biraz düşük olduğunu gösterebilir. Yağ basıncı uyarı lambasının yanmasıyla motora hasar verilebileceği düşünülmüştür. Aracı güvenli bir şekilde durdurup motor yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Bir kiralık araçsa, yardım için muhtemelen Ankara araç kiralama acentesini aramanız gerekecektir.
Motor Uyarı Işığı
Önem: 8/10
Öneriler: Profesyonel tavsiye / arıza yardımı
Motor yağı uyarı lambası gibi, genel olarak bir arabada bu uyarı ışığını görmeniz çokta mümkün değildir ancak görürseniz büyük bir motor sorununu ortaya çıkması olasıdır. Muhtemelen profesyonel yarım almanızı gerektirir.
Kilitlenmeyen Fren Uyarı Işığı
Önem: 9/10
Öneriler: Profesyonel öneri / arıza yardımı arayın
Araç sistemleri ABS sistemi ile ilgili herhangi bir sorun tespit ederse, kilitlenmeyen fren uyarı ışığı yanar. ABS sistemleri 1980"li yıllardan itibaren seri üretim araçlarına tanındı ve kuşkusuz pek çok hayat kurtardı. ABS sistemi, frenleme mesafelerini önemli ölçüde azaltan patinaj yapmayan etkili frenleme gücünü maksimuma çıkarmak için her bir tekerleğe dağıtılan fren kuvvetini optimize eder. ABS sistemindeki bir arıza, modern aracın hayati bir güvenlik özelliği olduğu için hemen araştırılmalıdır.
Hava Yastığı Uyarı Işığı
Önem: 9/10
Öneriler: Profesyonel öneri / arıza yardımı alın
Hava yastığı uyarı lambası, bir veya daha fazla hava yastığı veya bir bütün olarak sistem ile ilgili bir sorunu işaret eder. Hava yastıkları bir kaza durumunda devreye girer ve çarpma noktasına bağlı olarak aracın farklı bir yerine yerleştirilerek yolculara maksimum koruma sağlar. Açıkçası kritik bir güvenlik özelliği ve sistemdeki herhangi bir arıza araştırılmalı / teşhis edilmeli ve derhal düzeltilmelidir. Bir kiralık araç söz konusu ise hemen Ankara araç kiralama acentesine başvurun ve yardım isteyin.