7/24 Müşteri Destek
Ehliyetiniz olması şartıyla yasal olarak, otomatik veya manuel vitesli bir araba sürebilir veya kiralayabilirsiniz. İlk kez otomatik vitesli bir araç kullanıyorsanız vites geçişlerine alışmak biraz zaman alabilir.
Otomatik vitesli araç ile sürüş, manuel arabalara göre daha kolaydır: adından da anlaşılacağı gibi, sizin için vites geçişlerini otomatik yapar. Bu nedenle, hep manuel vitesli araç kullanmış ehliyet sahibi kişilerin otomatik araba kiralayabilmeleri ve sürebilmeleri şaşırtıcı değildir.
Daha önce hiç otomatik vitesle sürüş yapmadınız mı? Çok basit… sadece bu ipuçlarına göz atın ve hemen direksiyon başına geçin. Otomatik vitesli araba kullanmak için ipuçlarımıza hızlıca göz atın.
1) Debriyaj pedalını unutun
Otomatik vitesli araçlar vites değişikliğini kendisi yapıyor. Bu yüzden debriyaj pedalı yok - sadece fren ve gaz.
Otomatik veya manuel vitesli herhangi bir araçta bu iki pedala aynı anda basarsanız araca zarar verebilirsiniz. Birçok manuel vitesli araç sürücüsü otomatik aracı sürerken ilk başlarda, debriyaj pedalı varmış gibi sol ayağını fren pedalına götürebiliyor.
Debriyaj yok: solda fren, sağda gaz. Otomatik sürerken sadece sağ ayağınızı kullanmanız gerekir.
2) Vites koluna alışın
Anahtarı çevirmeden önce, vites çubuğuna alışmak için biraz kendinize zaman ayırın. Vitesi sadece ara sıra kullanacaksınız. Vites koluna çok fazla dokunmamalısınız... Vites değiştirirken, (örneğin geri geri gitmek için) frene basılı tutarak ittirmeniz yeterlidir.
Dört temel vites vardır:
P - Park
Vites “P”de iken tekerlekler dönemez. Arabayı çalıştırmadan önce Park'ta olduğunuzdan emin olun. Aynı şekilde kontağı kapatmadan önce de Park'ta olduğunuzdan emin olmak her zaman iyidir.
R - Reverse (Geri)
Tabii ki geriye gitmek için.
N - Neutral (Nötr)
Işıklarda veya trafikte dururken(birkaç saniye) aracı Nötr konumuna getirebilirsiniz. Manuel bir arabada olduğu gibi hareket etmemesi için fren / el frenini kullanmak en iyisidir.
D – Drive (Sürüş)
İleri gitmek için. Yeterince hızlı hareket ettiğinizde, araç otomatik olarak ikinci vitese, ardından üçüncü vitese geçer.
Bazı otomatik araçların vites kutusunda başka ayarlar da vardır. Örneğin, şunları görebilirsiniz:
1: Birinci viteste kal (tepeler için iyi)
2: İkinci viteste kal (tepeler için iyi)
L: Düşük viteste kal (1 veya 2)
S: Spor (daha iyi hızlanma)
Farklı ayarları gösteren otomatik bir vites kolu. P: park anlamına gelir.
3) Rölantide gitmeye hazır olun
D veya başka bir ileri vitesteyseniz, otomatik vites yavaşça ileri doğru hareket eder. Eğer R'deyseniz, yavaşça geriye doğru gider. Buna rölanti hızı denir ve park ederken veya yavaş hareket etmeniz gerektiğinde size kolaylık sağlar. Ancak sağ ayağınızı frenin üzerinde tutmanız önemlidir.
4) Farklı koşullarda ne olacağını bilmek
Otomatik araba sürmeyi öğrenmek kesinlikle daha kolaydır: vites geçişleri hakkında düşünmeye gerek yoktur. Bu nedenle yeni başlayanlar; aynalara, hıza, diğer arabalara, yayalara veya başkaca noktalanmakta özgürdürler.
Manuel vitese alışkınsanız bazı farklılıklar gözlemleyeceksiniz.
* Overdrive, devirleri düşüren bir özelliktir, böylece araç daha az yakıt kullanır. Otomatik bir araç Overdrive açıkken çalışacaktır, bu yüzden düğmeye basmak onu kapatır. Bununla birlikte kapalıyken daha fazla yakıt yakarsınız, ancak daha fazla güç / kontrol elde edersiniz.
5) Pratik yapmak
Son olarak, şehir merkezinden biraz uzak bir yerde pratik yapmak en iyisidir. Elinizi vites çubuğundan ve sol ayağınızı pedallardan uzak tutmaya alışmak uzun sürebilir.
Bir otomatik araç kiralamak, aklınızda otomatik vitesli bir araba satın alma varsa öncesinde kullanmış olarak beğenip beğenmediğinizi öğrenmek için harika bir yoldur. Kim bilir? Birkaç sürüşten sonra geçtikten sonra, bir daha asla manuel araba kullanmak istemediğinize karar verebilirsiniz.